Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mitä on syömisen taito? Se on positiivista ja rentoa suhtautumista syömiseen, erilaisista ruoista nauttimista, nälän ja kylläisyyden tunteen tunnistamista sekä säännöllisestä ateriarytmistä huolehtimista.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
TtM Tanja Tilles-Tirkkonen

Monella aikuisellakin näissä kysymyksissä olisi petrattavaa, saatikka lapsilla ja nuorilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan vajaalla 60 prosentilla koululaisista syömisen taito on hallussa.
– Syömisen taito on yhteydessä laadullisesti parempaan ruokavalioon, toteaa kouluikäisten lasten ja nuorten ruokailutottumuksista väitellyt TtM Tanja Tilles-Tirkkonen.

Iso juttu koululaisten kohdalla on koululounas.
– Vain harva kokoaa täysipainoisen aterian, johon kuulu pääruoka, kasvislisäke, leipä ja kasvirasvalevite sekä maito tai piimä.

Se, mitä lautaselta koululounaalla löytyy, kertoo viestiä ruokavalion täysipainoisuudesta tai puutteista myös kouluajan ulkopuolella.

Tanja Tilles-Tirkkonen kertoo, että koulualisen tasapainoinen minäkuva edistää tasapainoisia ruokailutottumuksia.
– Itsetunto, elämänhallinnan tunne ja oman kehon koon kokeminen vaikuttavat vahvasti ruokailutottumuksiin.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 18’19”

Terveystieteiden maisteri Tanja Tilles-Tirkkosen väitöskirja Kouluikäisten lasten ja nuorten ruokailutottumukset ja niiden tasapainoisuuteen vaikuttaminen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 16.1.2016.

Vastaa