Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Koulujen käytävät ja ruokalat ovat jo hiljenneet, mutta puhutaan vielä kouluruuasta.

Suomessa on ainutlaatuinen kouluruokajärjestelmä, johon yhteiskunta panostaa vuosittain 500 miljoonaa euroa. Tästä summasta esimerkiksi Kuopiossa valmistetaan kouluruokaa, jonka annoshinta on 80 senttiä.

Ongelmana on, että kouluruoka ei houkuttele nuoria syömään, vaan päivän lounas koostuu kioskilta napatuista makeista välipaloista. Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskelevat Hanna Eskelinen ja Minna Taipale ovat kartoittaneet opinnäytetyössään kouluruuan parhaita käytänteitä.

– Kouluruuan kehno imago johtuu varmaan siitä, että kouluruokaa pidetään itsestäänselvyytenä eikä sitä osata arvostaa. Kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa ja sitä tulisi nostaa esiin myös ruokakulttuurin näkökulmasta, kertoo opiskelija Minna Taipale.

Eskelisen ja Taipaleen mukaan kouluruuasta voisi tehdä houkuttelevampaa jo pienillä keinoilla.
– Maustamiseen ja ulkonäköön pitäisi panostaa, samoin siihen, että oppilailla on itse mahdollisuus valita vaikkapa salaattiin ottamiaan aineksia. Ruuan ulkonäöstä pitäisi myös heti nähdä, että mitä ruoka on, ettei tarvitsisi luntata ruokalistasta, restonomiksi opiskeleva Taipale kertoo.

kuuntele Kesto: 11’31”

Vastaa