Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

– Sairaala-apteekki on lääketehtaan, lääketukkukaupan ja tavallisen yksityisapteekin välimuoto, kuvaa sairaalafarmasian sydäntä eli sairaala-apteekkia apteekkari Toivo Naaranlahti.

Sairaaloiden lääkehuolto on Suomessa kehittynyt huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Automaatio ja digitalisaatio ovat tulleet myös sairaala-apteekkien maailmaan ja puhutaan keräilyvarastoautomaatiosta, koneellisesta annosjakelusta, antibioottiroboteista ja älylääkekaapeista.

Taustalla on potilasturvallisuuden sekä lääkitysturvallisuuden parantaminen. Automaatiolla voidaan myös korvata raskaita ja staattista rasitusta aiheuttavia työvaiheita.

– Meillä tehdään esimerkiksi 40 000 antibioottiruiskua valmiiksi meidän lääkkeenvalmistuslaboratoriossa ja siinä käytetään paljon robotiikkaa, joka auttaa muun muassa ergonomian osalta, Toivo Naaranlahti kertoo.

Kuuntele lisää sairaalafarmasian automaation käytännön sovelluksista ja eduista:

KuunteleKesto: 16’14”

 

Toivo Naaranlahti on seurannut sairaalafarmasian kehitystä 1980-luvulta alkaen. Kuinka sairaalafarmasia on muuttunut ja kehittynyt vuosien aikana?

KuunteleKesto: 11’12”

 

Sote-uudistus mullistaa julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon lähivuosien aikana. Kuinka nämä laineet lyövät sairaala-apteekkien maailmaan? Entä kuinka lääkehuollon digitalisaatio etenee?

KuunteleKesto: 12’25”

 

JÄTÄ VASTAUS