Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Itä-Suomen yliopiston rehtorina toimivan aluemaantieteilijä Perttu Vartiaisen mielestä karttakeskustelu ja kuvitteellisten rajojen tulkitseminen hallitsee liikaa kuntauudistukseen liittyvää keskustelua.

Syvällisin kysymys, joka Vartiaisen mielestä pitäisikin esittää, on kysymys siitä, miksi meillä on kuntia ja miksi me olemme jonkin kunnan jäseniä? Saatamme olla monien kuntien vaikutuspiirissä, mutta mitä kuntien pitäisi meille tarjota - ja miten meidän pitäisi kuntiamme rahoittaa ja palveluja tuottaa?

Perttu Vartiainen

– Onko tämä välttämätön yhteys, että meillä on kotikunta, ja onko välttämätöntä, että kunnat ovat toisistaan rajautuvia alueita, Vartiainen kysyy.

Monien kuntien huolena on,  että paisuvat terveydenhuoltosektorin menot vievät kunnilta kaikki liikenevät resurssit, eikä paukkuja jää enää alueen elinkelpoisuuden tai vetovoimaisuuden kehittämiseen. Tämän vuoksi keskustellaan paljon siitä, miten terveydenhuollon kustannukset pitäisi jakaa valtion ja kuntien kesken niin, että jako olisi oikeudenmukainen ja kansalaisia yhdenvertaisesti kohteleva koko maassa.

Yhdeksi ratkaisuksi on nostettu kuntaliitokset. Suurempien kuntien katsotaan voivan taata asukkailleen parempia palveluja. Ongelmana on kuitenkin se, ettei kahden köyhän kunnan niputtamisessa ole juuri mieltä, ellei samalla karsita jo olemassa olevia palveluja. Harvaan asutulla seudulla tämä myös tarkoittaa palvelujen karkaamista kestämättömän kauas.
– Jos aiotaan ratkoa ongelmat reuna-alueilla, voidaan joko järjestää palveluja tehokkaammiksi, eli usein supistaa, tai antaa lisää valtionapua, mikä näyttää suljetulta tieltä tässä taloustilanteessa, Vartiainen toteaa.

Vartiaisen mielestä kuntien niputtamista ei voidakaan katsoa valtakunnan tasolla samoilla kriteereillä.
– Ellei Itä- ja Pohjois-Suomessa ole myös erityisratkaisuja, ei tästä järkevää paketia tule. Eivät ne reuna-alueiden ongelmat kuntaliitoksilla ratkea, Vartiainen huomauttaa.

Kuuntele Vartiaisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 65’40”


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 8.11.2012.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

JÄTÄ VASTAUS