Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Akatemiaprofessori Asla Pitkäsen johtama poikkitieteellinen tutkijaryhmä Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutista on mukana merkittävää USA:n National Institutes of Health -viraston NIH:n rahoitusta saaneessa tutkimuskonsortiossa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää biomarkkereita, jotka luotettavasti ennustavat epilepsian kehittymistä aivovamman jälkeen. Toinen tavoite on testata lääkeaineita, joilla aivovammasta aiheutuvan epilepsian kehittyminen voidaan estää.

NIH on myöntänyt 21 miljoonan dollarin rahoituksen viisivuotiselle EpiBioS4Rx (Epilepsy Bioinformatics Study for Antiepileptogenic Therapy) -tutkimuskonsortiolle. Konsortio on osa Epilepsy Centers Without Walls -ohjelmaa, ja sen muut tutkijaryhmät ovat Yhdysvalloista ja Australiasta. Itä-Suomen yliopiston osuus on noin 1.6 miljoonaa dollaria.

– Merkittävä rahoitus upeassa tutkimuskonsortiossa tarjoaa todellisen mahdollisuuden viedä epilepsiatutkimusta eteenpäin, sanoo biomarkkeriosuudesta vastaava akatemiaprofessori Pitkänen.

Tutkimuskonsortio keskittyy aivovamman aiheuttamaan epilepsiaan, koska aivovammat aiheuttavat jopa 10–20 prosenttia niin sanotuista hankituista epilepsioista.

–Tehtävä ei ole helppo, koska eri potilaiden aivovammat ovat kovin erilaisia ja tarvittavat tutkimusaineisto suuria. Siksi sekä kokeellinen osio että potilastutkimukset tehdäänkin monikeskustutkimuksina, Pitkänen sanoo.

Kuopion tutkimusryhmässä on Pitkäsen lisäksi mukana professori Olli Gröhn, joka koordinoi tutkimuksen kokeellista magneettikuvantamista. Lisäksi Bioinformatiikkakeskuksen johtaja Jussi Paananen toimii projektin bioinformatiikkaosuuden konsulttina.

– Näkyy selvästi, että Itä-Suomen yliopiston strategiset painotukset tuottavat tuloksia. Aivotutkimushan on yksi yliopiston strategisista huippututkimusalueista. Jatkossakin panostaminen esimerkiksi kuvantamiseen, bioinformatiikkaan ja suurten tutkimusaineistojen käsittelyssä tarvittavaan infrastruktuuriin on välttämätöntä, jotta kansainväliset rahahanat pysyvät auki. Kuten kaikki yrittäneet tietävät, rahoituksen saaminen NIH:stä Suomeen ei ole helppoa, ellei ole jotain aivan erityistä, mitä tarjota, Pitkänen sanoo.

JÄTÄ VASTAUS