Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Jopa yhdeksän kymmenestä kotona asuvasta ikäihmisestä ei syö riittävästi. Aliravitsemus on vakava riski terveydelle, sillä huono ravitsemustila heikentää ikäihmisen toimintakykyä ja lisää infektioherkkyyttä. Se myös lisää riskiä joutua sairaalahoitoon ja hidastaa tai estää sairauksista toipumista.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on saatu hyviä tuloksia ikäihmisten yksilöllisestä ravitsemushoidosta. Siinä osallistujia neuvottiin kädestä pitäen hyvän ravitsemuksen saloihin.
– Ikäihmisiä neuvottiin lisäämään päivittäisten aterioiden ja välipalojen määrää sekä käyttämään enemmän energia- ja proteiinipitoisia ruokia ja ruoka-aineita. Ohjeissa otettiin huomioon yksilölliset ravitsemuksen riskit ja kunkin omat ruokamieltymykset, kertoo FT, yliopistotutkija Irma Nykänen.

Syömisen pulmat näkyvät etenkin muistiongelmien sekä toimintakyvyn heikkenemisen edetessä. Irma Nykänen toteaa, että vaikka ruoka tuodaan vanhukselle joka päivä ateriapalvelusta, se ei vielä takaa sitä, että ruoka todella syödään.
– Jonkun pitäisi olla siinä paikalla ruokailun ajan.

Kuuntele lisää aiheesta:

Kesto: 18’22”

 

Vältä aliravitsemus – vinkit ruokavalioon

Millainen sitten olisi hyvä ikäihmisen ruokavalio? Kuuntele Irma Nykäsen ohjeet ja vinkit:

Kesto: 6’26”