Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mitä on ajoterveys?
– Kuljettajan terveys, mielentila, lääkitykset ja sairaudet eli siis kaikki tekijät, jotka voivat vaikuttaa liikenteessä ajokykyä laskevasti ovat ajoterveyden osatekijöitä, vastaa lääkäri Juhani Kalsi.

Noin puolet Suomessa sattuvista kuolonkolareista on sairausperäisiä. Alkoholi on mukana joka neljännessä kuolonkolarissa, itsemurhien osuus on puolestaan noin 12 prosenttia kaikista kuolonkolareista.

Toisaalta meistä kuka vaan voi olla se riskikuljettaja. Esimerkiksi terveellä ihmisellä nukkumisen laiminlyöminen on yksi havaintovirheonnettomuuksien yleisimmistä riskitekijöistä.

– Sairaskohtauksien suhteellinen osuus kuolonkolareiden aiheuttajina on nousemassa ja terveystekijät nousevat muutenkin enemmän ja enemmän pinnalle. Tämä liittyy muun muassa väestön ikääntyminen kun ikääntyvät ajavat yhä pidempään. Toisaalta keskushermostoon vaikuttavien lääkitysten määrä lisääntyy ja kuningas alkoholi on pitkään ollut ja on edelleen kansanterveydellinen ongelma, joka näkyy liikenteessä. Sen rinnalle ovat nousseet myös muut psykoaktiiviset aineet, Kalsi kertoo.

Kuuntele lisää ajoterveydestä. Anne Heikkinen tapasi Itä-Suomen lääketiedetapahtumassa Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan lääkärijäsenen, silmälääkäri Juhani Kalsin:

KuunteleKesto: 9’51”

JÄTÄ VASTAUS