Päivystyksen neuvontanumero ohjaa oikeaan hoitopaikkaan

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

116 117 on uusi mieleen painamista vaativa tuiki tärkeä numero tutun ja turvallisen hätänumeron 112 rinnalle. Kyseessä on päivystyksen neuvontanumero, johon tulee jatkossa soittaa aina ennen päivystykseen tai akuuttivastaanotolle lähtemistä.

Numerosta saa terveysneuvontaa ja ohjausta oikeaan hoitopaikkaan päivystyksellisissä asioissa aluksi pilottikokeiluun lähteneissä kunnissa ja jatkossa koko maassa. Uutta neuvontanumeroa on kokeiltu jo Porvoossa ja joulukuun alusta lähtien myös Kuopiossa.

– Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan Suomessa on käytössä yli 80 numeroa, josta voi kysyä päivystykseen liittyviä asioita ja ne muuttuvat vuorokaudenajoista riippuen. Nyt ei tarvitse muistaa muita numeroita kuin yksi, josta saa apua ympäri vuorokauden, kertoo projektikoordinaattori Viljami Hätönen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Päivystysavun tarjoaman terveysneuvonnan ajatuksena on tarjota entistä parempaa palvelua potilaille.
– Mitä aikaisemmin ihmiset saavat apua vaivoihinsa niin sitä parempi. Kun kokonaisuuteen liittyvät myös digitaaliset palvelut, niin päästään entistä parempaan lopputulokseen vaikkapa oirenavigaattoreita käyttämällä, Hätönen kuvaa.

Päivystysapu 116 117 numero otetaan käyttöön vaiheittain ja tavoitteena on, että se olisi käytössä koko maassa vuonna 2019.

– Tavoitteena on potilaslähtöisyys eli että potilaat saavat oikeaan aikaan, oikeassa pakassa oikeaa hoitoa, tiivistää KYSin ensihoitopalvelujen ylilääkäri Jouni Kurola.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 15’54”

 

Vastaa